Bemutatkozás

„A cserépkályha vagy kandalló szakszerű üzemeltetése által gerjesztett sugárzó hő élettanilag a legkomfortosabb az élő szervezetre”

 

Köszöntöm honlapomon!

Jáky-Kopor Zoltán építészmérnök, kályhás vagyok.

Kályhás
 

Gyakorló építészként határoztam úgy, hogy meglévő tervezési, kivitelezési tapasztalatomat bővíteni kívánom olyan speciális ismeretanyaggal, mely valódi otthont teremt egy család számára.

 
Rönkfaház Leányváron
 

Gyerekkorom meghatározó élménye volt a nagyszülőknél működő -sütővel egybeépített- cserépkályhája, melynek melege mellet játszottunk testvéreimmel és unokatestvéreimmel. Felejthetetlen élmények közé tartozik, amikor egy hideg téli napon a nagymamám almás pitét sütött a cserépkályha sütőrekeszében. A nappalit belengte a cserépkályha sugárzó melege és a csodálatos fahéjas pite illata. Még ma is összefut a nyál a számban…

Búbos kemence sparhelt sütővel
 

A tűz imádata és a különösen szép berendezési tárgyak iránti rajongás miatt vágtam bele a kályhás mesterségbe, hogy a fenntartható fejlődés jegyében gazdaságos, természetes, barátságos lakókörnyezet alakítsak ki a hozzám forduló családok számára.

Zsolnay csempéből készült cserépkályha
 

10 éves építészmérnöki gyakorlatom során beigazolódott, hogy igazán hangulatos, családias lakókörnyezet kialakítása akkor sikerült tökéletesen, ha mind a 4 természeti elem – a víz, a levegő, a föld és a tűz – megfelelő arányban vannak jelen egy új otthon falai között. Talán mindenki számára a legfontosabb elem, a tűz jelenléte testesíti meg a családi idillt, hiszen az évezredek során a tűz megismerésével, megszelídítésével az emberiség is együtt fejlődött. Anyáink és nagyanyáink évszázadokon át úgy nevelkedtek, hogy az ő feladatuk volt a családi tűzhely őrzése. De talán még emlékszünk mindannyian arra, hogy családtagjaink legfontosabb, legmeghittebb beszélgetései a konyhában zajlottak, ahol hagyományosan a „tűz” jelen van, igaz, mára már gáz-, elektromos- vagy indukciós tűzhely formájában. Az energia gazdaságos felhasználása napjaink egyik legfontosabb kérdése. Erőforrásaink apadnak, ennek megfelelően az energiaárak évről évre 30-50%-kal növekszenek.

Zöld cserépkályha
 

Igényes és korszerű cserépkályhák, kandallók használata során nem csak vizuális élményekkel lehetünk gazdagabbak, de egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életet is élhetünk. A cserépkályhában vagy kandallóban égő tűz megmagyarázhatatlan hatással van az emberre: a tűz látványa gyönyörködtet, melege biztonságot és meghittséget sugároz.

Tevékenységem:

  • ÚJDONSÁG: ÉPÜLET ENERGETIKAI SZAKVÉLEMÉNY, TANÁCSADÁS