Ökologikus-építészet

Bővebben tevékenységeimről:

Honlapomon szeretném bemutatni az általam készített kandallók, cserépkályhák és kemencék közötti különbséget, illetve segíteni szeretnék az Önnek a legmegfelelőbb fűtési rendszer kiválasztásában és megvalósításban.

Zsolnay cserépkályha
 

Újdonság! Energetikai szaktanácsadás és Energetikai tanúsítvány készítése!

 

Építészmérnökként szeretném elősegíteni a fenntartható fejlődést az építőiparban: vállalok építészeti tanácsadást, ökologikus épületek teljeskörű tervezését, kivitelezési lebonyolítást, felelős műszaki vezetést.

120 lakásos társasház Zugló
 

„Szakszerűen kialakított modern kandallók és kályhák működtetésével környezetbarát és fenntartható otthont üzemeltethetünk.”

Építészmérnökként célul tűztem ki, hogy gazdaságosan üzemeltethető „egészséges” élettereket, családi házakat tervezzek, illetve kályhás szakemberként meglévő otthonokat barátságossá tevő „egészséges” kályha vagy kandalló kialakításában vegyek részt.

 
Geotermikus apartmanház Mariazellben
 

Az ökologikus szemlélettel szorosan összefügg az épületek megfelelő térszervezése és a hatékony üzemeltetése -vagyis az optimális fűtési-hűtési rendszer. Egyre többször merül fel a megújuló energiaforrásokat hatékonyan felhasználó épületek kialakítása.

 
Geotermikus rönkfaház Leányváron
 

Munkáim során mindig törekedtem a megújuló, természetes anyagok felhasználására. Fűtési szempontból új épület kialakításakor kötelező a tartalékfűtés kialakítása. Amennyiben nem tervezzük a kandalló vagy cserépkályha folyamatos üzemeltetését, akár a tartalékfűtés kategóriájába is tartozhat „nappalink dísze”.

Sokszor az épület használatbavétele után jóval később kerül kialakításra a cserépkályha vagy kandalló. Tapasztalataim szerint a tervezők többsége nem fordít kellő gondot a későbbiek során építendő kandalló vagy cserépkályha ideális elhelyezésére, ezért javaslom, hogy már az épület tervezési folyamatának elején vonjon be kályhás szakembert leendő otthona megtervezésébe.

Meglévő lakásban új kandalló építése esetén a kandalló beépítési helyzetét különösen befolyásolja az építész tervező által korábban megálmodott-elhelyezett kémények helye. A tartalékkémények mérete, helyzete az esetek döntő részében kedvezőtlen helyzetet teremtenek hatékony kandalló építéshez. Ezért fontos arra gondolni családi ház tervezése közben -még akkor is, ha most még egyáltalán nem akarunk kandallót építeni-, hogy a későbbiek során kedvező helyzetet teremtsünk kályhás szempontból. Gondoljon arra, hogy a 90-es években senki sem gondolt arra, hogy a földgáz ára majd az egekbe fog szökni!  A korábban nem kellően átgondolt kémény helyzete a későbbiekben csak igen költségesen javítható-építhető át.

A keményfa tüzelőanyag megújuló energiaforrás!

Különösen ügyeljünk a megfelelő levegő utánpótlásra, szerencsére ma már többféle gazdaságos megoldás létezik. Szívesen ajánlok korszerű megoldásokat!

Ha a fűtést már megoldottuk, az épületek nyári hűtésére is tudunk kollegáimmal megbízható, környezetbarát hőszivattyús megoldást nyújtani.

Kandalló és cserépkályha építés mellett bármilyen építészeti tanácsadással is szolgálhatok.