Kandalló

Kandalló

“A kandallóban lobogó tűz látványa nyugtató hatással van az emberekre, sugárzó melege kellemes érzéssel tölti el a környezetében lévőket.”

Mészkővel burkolt kandalló

Hagyományos kandalló

Főleg Nyugat-Európában elterjedt fűtési rendszer XIV. században vált szét a hagyományos cserépkályha építéstől. Látványos megoldás egy otthonosabb, kellemesebb, barátságos élettér kialakításához.

Ökologikus szempontból is egyre fontosabb, hogy hol helyezzük el a helységben a kandallót, illetve az abban elégetett egységnyi tüzelőanyag által előállított hőenergia mennyire jól hasznosul. Fenntartható fejlődés szempontjából pedig a lehető legkisebb károsanyag kibocsátásra kell törekednünk, ez összefüggésben van a kandallónk élettartalmával is.

Márvány kandalló
 

 Egy megfelelően elhelyezett kandallóval és átgondolt bútorozással már kisebb helyiségekben is létrehozható hatékony kiegészítő fűtés. Kialakítása miatt viszonylag kevés hőtárolással rendelkezik, folyamatosan kell táplálni, hogy érezzük a melegét, és többnyire csak abban a helyiségben érezzük a tűz „jótékony hatását” ahol elhelyezkedik.

 

Vízteres kandalló

Pár gondolatomat szeretném megosztani a Kedves Olvasóval  a vízteres kandallókról.

 
Vízteres csempekandalló
 

Szeretném leszögezni, a vízteres kandalló jó találmány, de -mint a kandallók általában- ideiglenes fűtésre alkalmas, ezért amennyiben nem használják folyamatosan, a kályhában  lévő víztartályon páralecsapódás keletkezhet, mely a tűztérben összegyűlve és  onnan kifolyva okozhat kellemetlenséget.

Figyelembe kell venni hogy, a kandallók a teljesítményüket nagyrészt sugárzó módon adják le, illetve a huzat elviszi a kéményen keresztül. Ezért ne gondoljuk, hogy egy 15 kW-os névleges teljesítményű kandalló a központi fűtési rendszerre kapcsolva ugyanolyan hőmérsékletet fog biztosítani a lakás többi részében is mint az ugyanolyan teljesítményű gáz cirkó. Mindenképpen cirkulációs szivattyút kell beépíteni, hogy a fűtési rendszer kis átmérőjű csőrendszerében a melegvíz áramlás beinduljon. Ebből adódik a vízteres kandalló másik hátránya:  áramszünet esetén a fűtési rendszer akár fel is robbanhat, hiszen amíg a gáz cirkó áramszünet esetén nem gyújt be, addig  a kandallóban tovább égő tűz pontszerűen hevíti a fűtési rendszert. Ajánlatos a cirkulációs szivattyút szünetmentes áram ellátással táplálni.

 Felrobbant vízteres kandalló (nem én építettem)
 

Az általam épített kandallókhoz részletes használati utasítást adok, melyből hasznos információkat meríthet a hatékony és gazdaságos tüzeléshez.